Izboljšajte nadzor
nad procesi

UKC Ljubljana

Univerzitetni klinični center Ljubljana logo
Ob omembi besede UKC Ljubljana (Univerzitetni Klinični Center Ljubljana) nas večina pomisli na procese zdravljenja najrazličnejših bolezni, ki potekajo v naši največji in najuglednejši medicinski ustanovi. Pri UKC-ju gre za skupek 25 bolnic oziroma klinik v Ljubljani, ki za svoje delovanje med ostalim potrebujejo tudi nemoteno oskrbo z energijo, ustrezne pogoje v operacijskih sobah in drugih prostorih, medicinske pline, brezprekinitvene napajalne sisteme in še bi lahko naštevali.

Izziv

Zaradi lokacijske razpršenosti klinik, ki vključujejo 130 klimatskih naprav, številne toplotne in hladilne postaje, več kot 100 etažnih električnih razdelilcev, vse skupaj pa krmili preko 300 krmilnih sistemov, so v UKC Ljubljana želeli uvesti centralni nadzorni sistem (CNS), ki bi upravljalcem in vzdrževalcem omogočal enostaven in hiter dostop do vseh kritičnih informacij, ki so potrebne za kakovostno in učinkovito delo.

Rešitev

Centralni nadzorni sistem v UKC Ljubljana je Metronik v celoti zgradil na platformi GE iFix. Jedro predstavljajo robustni SCADA strežniki v redundančni konfiguraciji, uporabniki pa do podatkov dostopajo tako preko iFix klientov, kot tudi preko spleta.

Za arhiviranje procesnih podatkov skrbi GE Historian. Centralni nadzorni sistem obdeluje preko 85.000 I/O točk (meritev) in 10.000 alarmov, kar ga uvršča med največje in najkompleksnejše tovrstne sisteme v Sloveniji in Evropi.


Rezultat

Prenovljeni centralni nadzorni sistem upravljalcem in vzdrževalcem bistveno olajšuje delo. Dostop do vseh kritičnih informacij, ki so potrebne za delo, je na voljo z nekaj kliki. Upravljalcem sistemov je na voljo podroben vpogled v delovanje naprav, vzdrževalcem pa pomoč pri odpravi morebitnih napak, hkrati pa je zagotovljeno arhiviranje vseh kritičnih podatkov, kot so na primer temperature in čistost zraka v operacijskih sobah. Preko uporabe mobilnih tehnologij in spleta lahko vzdrževalci svoje delo opravljajo bolj učinkovito in kakovostno, odprte in sodobne tehnologije, na katerih je centralni nadzorni sistem zgrajen, pa omogočajo njegovo nadaljnjo širitev in vključevanje sistemov, ki prihajajo z izgradnjo novih bolnišničnih objektov.