Prenova centralnega nadzornega sistema v UKC Ljubljana

Ob omembi besede UKC (Univerzitetni Klinični Center) nas večina pomisli na procese zdravljenja najrazličnejših bolezni, ki potekajo v naši največji in najuglednejši medicinski ustanovi. Pri UKC-ju gre za skupek 25 bolnic oziroma klinik v Ljubljani, ki za svoje delovanje med ostalim potrebujejo tudi nemoteno oskrbo z energijo, ustrezne pogoje v operacijskih sobah in drugih prostorih, medicinske pline, brezprekinitvene napajalne sisteme in še bi lahko naštevali. Konkretno to pomeni več kot 130 klimatskih naprav, številne toplotne in hladilne postaje, več kot 100 etažnih električnih razdelilcev, vse te naprave in sisteme pa krmili več kot 300 krmilnih sistemov. Vse skupaj objema Centralni nadzorni sistem (CNS), katerega glavne naloge so ponuditi upravljalcem sistemov podroben vpogled v delovanje naprav, vzdrževalcem pomoč pri odpravi morebitnih napak, hkrati pa zagotoviti arhiviranje vseh kritičnih podatkov, kot so na primer temperature in čistost zraka v operacijskih sobah.

Glavni cilji prenove so razen posodobitve tehnološke platforme in vpeljave sodobnih tehnologij, kot je splet, bili še dvig razpoložljivosti sistemov ter poenotenje uporabniških vmesnikov in sistema za obvladovanje alarmov.

V Metroniku smo projekt prenove Centralnega nadzornega sistema v UKC Ljubljana izvajali dobro leto. CNS je v celoti zgrajen na platformi GE iFix. Jedro predstavljajo robustni SCADA strežniki v redundančni konfiguraciji, uporabniki pa do podatkov dostopajo tako preko iFIX klijentov, kot tudi preko spleta. Za arhiviranje procesnih podatkov skrbi GE Historian. CNS obdeluje preko 85.000 I/O točk (meritev) in 10.000 alarmov, kar ga uvršča med največje in najkompleksnejše tovrstne sisteme v Sloveniji in Evropi.

Prenovljeni Centralni nadzorni sistem upravljalcem in vzdrževalcem bistveno olajšuje delo. Dostop do vseh kritičnih informacij, ki so potrebne za delo, je na voljo z nekaj kliki. Preko uporabe mobilnih tehnologij in spleta lahko vzdrževalci svoje delo opravljajo bolj učinkovito in kakovostno, odprte in sodobne tehnologije, na katerih je centralni nadzorni sistem zgrajen, pa omogočajo njegovo nadaljnjo širitev in vključevanje sistemov, ki prihajajo z izgradnjo novih bolnišničnih objektov.

Nadzorna plosca